Filmpresentation
De senaste åren har antalet besökare i våra skidorter ökat konstant. Dessutom har utrustningen och åktekniken utvecklats, vilket leder till att allt fler åker allt fortare och hoppar allt längre. Varje år inträffar flera svåra skidolyckor, några av dem med dödlig utgång.
Utgångspunkten för det här filmprojektet var det faktum att tre av fyra svenskar saknar färska kunskaper i första hjälpen. Undersökningar från Schweiz visar
att vid 80 procent av alla skidolyckor får den skadade ingen hjälp av människor som stannat till, utan måste vänta tills en skidpatrull kommer till platsen.
En inte alltför djärv slutsats är följande:
Utan goda och färska kunskaper i första hjälpen undviker man att försöka hjälpa. Av rädsla för att göra fel eller på grund av handlingsförlamning.
Vi riktar oss till dig som åker i backen och på berget.
Om du är jibber, smöråkare eller kör nedför stora berg spelar ju ingen roll när olyckan är framme och det är din chans att göra skillnad.
Att du sen kan ha nytta av att kunna första hjälpen även i din vardag är ju en ren bonus som inte är så tung att bära, eller hur?
I den här filmen visar vi enkel första hjälpen och ett bra minnestrick för att komma ihåg handgreppen. Framför allt lär vi ut en strategi så att du inte riskerar att stå handfallen när en kompis eller familjemedlem skadat sig ordentligt.
Jag hoppas du ser filmen och blir inspirerad att lära dig mer, gå en kurs, läsa (det finns lite lästips på Läs mer), och öva, öva, öva med kompisar och familjen.  Det är inte tråkigt och töntigt utan faktiskt rätt kul!  Fråga bara Sverre …
/Fredrik